Menu Sluiten

Profiel

julesprast_2017_250x250 Drs. J.A.J. (Jules) Prast is executive coach, bestuursadviseur en auteur, in een vorig leven werkzaam als docent, journalist, voorlichter en leidinggevende in verschillende communicatiefuncties.

Geboren in 1961 in Eindhoven, bracht hij zijn jeugd door in het Brabantse land. In 1979 sloot hij zijn middelbare-schoolopleiding af met het diploma gymnasium alfa.

Aansluitend vertrok hij naar Amsterdam, waar hij geschiedenis studeerde aan de Vrije Universiteit en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1984 onderbrak hij zijn studie voor een jaar om te werken op de redactie van Elseviers Weekblad. Tijdens het vervolg van zijn studie bleef hij free-lance schrijven voor verschillende kranten en tijdschriften.

Werkend leven
Na het afronden van zijn studie in 1988 vervulde hij eerst zijn militaire dienstplicht als reserve-officier bij de Koninklijke Luchtmacht. In de rang van tweede-luitenant was hij als docent verbonden aan de Luchtmacht Officiersschool (LUOS) op de vliegbasis Gilze-Rijen, waar hij lesgaf over NAVO- en defensiebeleid in de context van de geschiedenis van de internationale betrekkingen.

Voor het stafgebouw van de Luchtmacht Officiersschool

Vervolgens werkte hij van 1989 tot 1994 in Den Haag als voorlichter bij het Ministerie van Financiën. Van 1994 tot 2000 was hij bij ABN Amro hoofd persvoorlichting. Van 2000 tot 2008 gaf hij als groepsdirecteur van Philips leiding aan de wereldwijde communicatie van het concern.

ABN Amro Persvoorlichting, 2000

In zijn Philips-jaren ontwikkelde hij zich in binnen- en buitenland tot een opinieleider op het gebied van kwaliteit en effectiviteit van corporate communicatie. In 2003 werd hij door de Beroepsvereniging voor Communicatie uitgeroepen tot Communicatiemanager van het Jaar.

In deze periode behaalde hij ook een diploma als executive coach, na een opleiding bij de Academy for Executive Coaching in Londen.

Ziekte
De zeldzame immuunsysteemziekte sarcoïdose, in een onschuldige vorm voor het eerst gediagnosticeerd in 1990, maakte na een heropvlamming in 2008 abrupt en definitief een einde aan zijn actieve carrière.

Na een aantal jaren van intensieve medische behandeling trad hij in 2012 als vrijwilliger toe tot de redactie van SarcoScoop, het tijdschrift van de patiëntenvereniging Sarcoidose.nl. Totdat hij zich in 2021 terugtrok uit de redactie schreef hij hier vooral over wetenschappelijk onderzoek op het gebied van sarcoïdose. Hij onderhoudt ook een blog op de website van de vereniging.

Hij schrijft eveneens artikelen en columns over zen & boeddhisme voor zijn blog op deze website. Deze publicaties worden in de regel overgenomen door het Boeddhistisch Dagblad, een webkrant met lezers in Nederland en België.

Zentraining
Jules is (buiten)lid van de sangha van het Kanzeon Zen Centrum Amsterdam, waar hij in 2007 met zijn zentraining begon. In 2013 ontving hij er tijdens de jukai-ceremonie uit handen van zijn leraar Nico Tydeman de lekengeloften. Bij deze gelegenheid kreeg hij ook zijn boeddhistische naam, Taigu (Japans voor ‘grote dwaas’).

Jukai, overdracht van de boeddhistische lekengeloften (december 2013)

Hij combineert de zenpraktijk graag met de beoefening van elementen uit een verwante, minder bekende stroming, die van het reine-landboeddhisme.

Persgeschiedenis
In 2018 verscheen zijn boek De mannen achter De Standaard. Geschiedenis van een antirevolutionair dagblad. Deze krant werd in 1872 opgericht door de gereformeerde voorman Abraham Kuyper en een groep vermogende geestverwanten.

De mannen achter De Standaard reconstrueert op basis van uitvoerig bronnenonderzoek wat zich heeft afgespeeld achter de schermen van het roemruchte dagblad in de eerste decennia van zijn bestaan. Het boek is inmiddels opgenomen in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren.

Literatuur
Door de invaliderende gevolgen van zijn ziekte heeft Jules te maken met een geringe energievoorraad, andere lichamelijke beperkingen en de noodzaak om veel te rusten. Hij leeft op zijn eigen tempo en verlaat slechts zelden zijn woonplaats Woerden.

Vanuit zijn kantoor in Woerden biedt hij op afstand diensten aan op het gebied van executive coaching en bestuursadvies.

Thuis houdt hij zich verder bezig met de geschiedenis van de achttiende en negentiende eeuw en met de literatuur en poëzie van het Nederlandse taalgebied. Daarnaast wordt hij op de been gehouden door klassieke en jazzmuziek.