Nieuw middel tegen dunne vezel neuropathie getest in Maastricht

door | 19 april 2019

Bianca de Greef, onderzoeker in Maastricht, promoveerde op 15 maart 2019 op een onderzoek naar de onderliggende aandoeningen en behandeling van dunne vezel neuropathie. In haar onderzoek testte zij het medicijn lacosamide en ontdekte dat het middel een veilige behandeling is die de pijnklachten bij sommige patiënten kan verminderen.

Dunne vezel neuropathie (DVN) is een spierziekte waarbij pijn een grote rol speelt. De ziekte kan verschillende oorzaken hebben. Zo vond dr. De Greef in haar onderzoek dat aandoeningen van het afweersysteem (zoals sarcoïdose), erfelijke afwijkingen in een zoutkanaal in de zenuw en suikerziekte relatief vaak voorkomen bij mensen met DVN. “Maar,” zo legt zij uit, “ondanks zeer uitgebreid onderzoek, wordt bij de helft van de mensen met DVN geen onderliggende aandoening gevonden. Waarschijnlijk spelen bij deze groep nog onbekende factoren een rol.”

Haar onderzoek richtte zich ook op de behandeling van de pijnklachten. “Bij DVN ervaren patiënten neuropathische pijn, ook wel zenuwpijn genoemd. Deze pijn is vaak lastig onder controle te krijgen”, aldus De Greef. In haar onderzoek testte zij het medicijn lacosamide, specifiek bij DVN-patiënten die een erfelijke afwijking in een zoutkanaal hebben. Lacosamide werkt namelijk op deze zoutkanalen en is nog niet eerder onderzocht bij mensen met DVN. De Greef ontdekte dat het middel een veilige behandeling is die de pijnklachten bij deze groep inderdaad kan verminderen. Of het middel ook bij andere DVN-patiënten werkt, moet verder onderzoek uitwijzen.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder leiding van prof. dr. Karin Faber in het Maastricht UMC+ en werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds.

Links:
Proefschrift (Engels)
Samenvatting (Nederlands)

Bron:
Vereniging Spierziekten Nederland

Reageren