Farmaceut worstelt met corruptie

door | 29 mei 2014

Een bedrijf om in de gaten te houden is de Britse geneesmiddelengigant GlaxoSmithKline (GSK). Een omkoopschandaal in China brengt het concern steeds verder in het defensief

GSK ontkent dat zijn smeergeldbetaling een ‘systemisch’ karakter heeft. Maar de omvang ervan, volgens de Chinese autoriteiten bijna vijfhonderd miljoen dollar in zes jaar tijd, doet anders vermoeden. Bovendien zijn er ook recent ook in Polen en Irak omkopingszaken aan het rollen gekomen.

In termen van schaalgrootte doet de situatie bij GSK denken aan de corruptie-affaire die tussen 2005 en 2008 bij Siemens speelde. Omkoping behoorde tot het bedrijfsmodel, verklaarde een vertegenwoordiger van het Duitse justitie-apparaat destijds.

Siemens stopte buitenlandse gezagsdragers jaarlijks veertig tot vijftig dollar toe in ruil voor steun bij overheidsaanbestedingen. In de loop der tijd waren er uitgewerkte procedures ontwikkeld voor het toekennen, uitkeren, boeken en maskeren van corrupte betalingen.

Eerlijk zakendoen
Het schandaal leverde Siemens in 2008 een boete op van 1,6 miljard dollar. Het kostte in 2007 ook de kop aan CEO Klaus Kleinfeld en zijn voorganger, president-commissaris Heinrich von Pierer.

GSK zegt in officiële verklaringen bij herhaling dat omkoping in strijd is met zijn waarden van eerlijk zakendoen. Het wijt de beschuldigingen in China aan enkele rotte appels in de mand.

De vraag is of deze voorstelling stand zal houden nu er steeds meer feiten naar buiten komen die, evenals bij Siemens, wijzen op het bestaan van een soort ‘schaduweconomie’ binnen het bedrijf.

Verreikende consequenties
China heeft inmiddels strafvervolging ingesteld tegen enkele tientallen medewerkers van GSK, onder wie de Britse landendirecteur. Ook in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië loopt er onderzoek naar mogelijke overtreding van anti-corruptiewetgeving.

Het voorbeeld van Siemens laat zien dat een grootschalig corruptieschandaal verreikende consequenties kan hebben. De vraag is dan ook wat GSK verder boven het hoofd houdt.

Als het om eerlijk zakendoen gaat, is het niet de eerste keer dat GSK door de mand valt. In 2012 kocht het voor een recordbedrag van drie miljard dollar strafvervolging af voor onoirbare medicijnpromotie in de Verenigde Staten.

Diffuse werkelijkheid
Ook de marketing- en verkooppraktijken van andere buitenlandse farmaceutische concerns in China worden momenteel onderzocht. China voelt zich bedonderd door westerse bedrijven die artsen en ziekenhuizen omkopen om hun dure geneesmiddelen te verkopen.

De gelijkenis dringt zich op tussen grote, internationaal opererende bedrijven en een ijsberg: boven de wateroppervlakte een schone schijn van ethisch ondernemen, daaronder een diffuse werkelijkheid die bij voortduring een hoge mate van alertheid van het management vereist.

Transparantie wordt graag met de mond beleden, maar het laatste woord is hierover nog niet gesproken.

Reageren