Over de auteur

julesprast_2017_250x250Drs. J.A.J. (Jules) Prast is historicus, auteur, sarcoïdosepatiënt en zenboeddhist, voorheen werkzaam in verschillende communicatiefuncties bij de overheid en in het bedrijfsleven.

Geboren in 1961 in Eindhoven, bracht hij zijn jeugd door in het Brabantse land. In 1979 sloot hij zijn middelbare-schoolopleiding af met het diploma gymnasium alfa.

Aansluitend vertrok hij naar Amsterdam, waar hij geschiedenis studeerde aan de Vrije Universiteit en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1984 onderbrak hij zijn studie voor een jaar om te werken op de redactie van Elseviers Weekblad. Tijdens het vervolg van zijn studie bleef hij free-lance schrijven voor verschillende kranten en tijdschriften.

Werkend leven
Na het afronden van beide studies in 1988 vervulde hij eerst zijn militaire dienstplicht als reserve-officier bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij was als docent verbonden aan de Luchtmacht Officiersschool (LUOS) op de vliegbasis Gilze-Rijen, waar hij lesgaf over NAVO- en defensiebeleid in de context van de geschiedenis van de internationale betrekkingen.

Voor het stafgebouw van de Luchtmacht Officiersschool

Vervolgens werkte hij van 1989 tot 1994 in Den Haag als voorlichter bij het Ministerie van Financiën. Van 1994 tot 2000 was hij bij ABN Amro hoofd persvoorlichting. Van 2000 tot 2008 gaf hij bij Philips als concerndirecteur leiding aan de wereldwijde communicatie van het bedrijf.

Tijdens zijn Philips-jaren ontwikkelde hij zich in de binnen- en buitenlandse managementliteratuur tot een opinieleider op het gebied van kwaliteit en effectiviteit van corporate communicatie. Hij trad regelmatig op als gastdocent bij de Rotterdam School of Management en over de hele wereld als spreker bij bedrijven en overheden, andere business schools en vakconferenties. In 2003 werd hij door de Nederlandse Beroepsvereniging voor Communicatie uitgeroepen tot Communicatiemanager van het Jaar.

In deze periode behaalde hij ook een diploma als executive coach, na een opleiding bij de Academy for Executive Coaching in Londen.

Sarcoïdose
In 2007 werd bij Jules een heropvlamming van de zeldzame chronische ontstekingsziekte sarcoïdose vastgesteld. Dezelfde aandoening had zich in 1990 voor het eerst in een tijdelijke, meer onschuldige vorm gemanifesteerd. Als gevolg van de ernst van de nieuwe opvlamming moest hij zich in 2008 definitief uit het werkende leven terugtrekken.

Na een aantal jaren van intensieve medische behandeling trad hij in 2012 als vrijwilliger toe tot de redactie van SarcoScoop, het tijdschrift van de patiëntenvereniging Sarcoidose.nl (Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland). Hier schreef hij vooral over wetenschappelijk onderzoek op het gebied van sarcoïdose. Toen ook de belasting hiervan hem te zwaar werd, trok hij zich in 2016 terug uit de redactie.

Boeddhisme
Jules is (buiten)lid van de sangha van het Kanzeon Zen Centrum Amsterdam, waar hij in 2007 met zijn zentraining begon. In 2013 ontving hij er tijdens de jukai-ceremonie uit handen van zijn leraar Nico Tydeman de lekengeloften. Bij deze gelegenheid kreeg hij ook zijn boeddhistische naam, Taigu.

Jukai, overdracht van de boeddhistische lekengeloften (december 2013)

Op geleide van zijn conditie publiceert hij blogartikelen over sarcoïdose en boeddhisme; deels worden deze ook gepubliceerd als columns op de website van de patiëntenvereniging en in het Boeddhistisch Dagblad, een webkrant met lezers in Nederland en België.

De Standaard
In 2018 verscheen zijn boek De mannen achter De Standaard. Geschiedenis van een antirevolutionair dagblad. De publicatie berust op een adaptatie van het manuscript van Jules’ in 1990 afgebroken promotieonderzoek.

De Standaard werd in 1872 opgericht door de gereformeerde voorman Abraham Kuyper en een groep vermogende geestverwanten. Het boek reconstrueert op basis van uitvoerig bronnenonderzoek wat zich heeft afgespeeld achter de schermen van het roemruchte dagblad in de eerste decennia van zijn bestaan.

Literatuur
Door het grillige verloop en de blijvende gevolgen van zijn ziekte heeft Jules te maken met een geringe energievoorraad, andere lichamelijke beperkingen en de noodzaak om veel te rusten. Hij leeft op zijn eigen tempo en verlaat slechts zelden zijn woonplaats Woerden.

Tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met studie van de Nederlandse literatuur en poëzie sinds het einde van de negentiende eeuw. Daarnaast wordt hij op de been gehouden door klassieke en jazzmuziek.