Over de auteur

julesprast_2017_250x250Drs. Jules Prast (1961) is historicus, auteur, columnist en zenboeddhist.

Hij groeide op in het Brabantse land. In 1979 sloot hij zijn middelbare-schoolopleiding op het Hertog Jan College in Valkenswaard af met het diploma gymnasium alfa.

Aansluitend vertrok hij naar Amsterdam, waar hij geschiedenis studeerde aan de Vrije Universiteit en massacommunicatie aan de Universiteit van Amsterdam. In 1984 onderbrak hij zijn studie voor een jaar om te werken op de redactie van Elseviers Weekblad. Tijdens het vervolg van zijn studie bleef hij free-lance als journalist werken voor verschillende landelijke kranten en tijdschriften.

Voor het stafgebouw van de Luchtmacht Officiersschool

Na het afronden van zijn studie in 1988 vervulde hij zijn militaire dienstplicht als reserve-officier bij de Koninklijke Luchtmacht. Hij doceerde over NAVO- en defensiebeleid en de geschiedenis van de internationale betrekkingen aan de officiersschool van de luchtmacht op de vliegbasis Gilze-Rijen.

Vervolgens werkte hij van 1989 tot 1994 als voorlichter bij het Ministerie van Financiën in Den Haag. Van 1994 tot 2000 werkte hij als hoofd persvoorlichting op het hoofdkantoor van ABN AMRO Bank NV in Amsterdam. Van 2000 tot 2008 gaf hij als concerndirecteur op het Amsterdamse hoofdkantoor van Koninklijke Philips Electronics NV leiding aan de wereldwijde communicatie van het bedrijf.

In zijn Philips-jaren ontwikkelde hij zich in nationaal en internationaal verband tot een opinieleider en veelgevraagde spreker op het gebied van kwaliteit en effectiviteit van corporate communicatie.

Bij Philips: gekozen tot Communicatiemanager van het jaar 2003 door een vakjury van de Beroepsvereniging voor Communicatie

In deze periode behaalde hij ook een diploma als executive coach, na een opleiding bij de Academy for Executive Coaching in Londen.

Als gevolg van de chronische ontstekingsziekte sarcoïdose moest Jules zich in 2008 uit het werkende leven terugtrekken,

In 2012 werd hij redactielid van SarcoScoop, het tijdschrift van de patiëntenvereniging Sarcoidose.nl (Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland). Hier schreef hij vooral over wetenschappelijk onderzoek op het gebied van sarcoïdose.

Toen de belasting hem vanwege zijn ziekte te zwaar werd, trok hij zich in 2016 terug uit de redactie. Sindsdien publiceert hij artikelen en columns in het Boeddhistisch Dagblad, een webkrant met lezers in Nederland en België. Ook in de blog op deze website schrijft hij vooral over sarcoïdose en boeddhisme.

Jukai, overdracht van de boeddhistische lekengeloften in het Kanzeon Zen Centrum Amsterdam (december 2013)

Jules is (buiten)lid van de sangha van het Kanzeon Zen Centrum Amsterdam, waar hij in 2007 met zijn zentraining begon. In 2013 ontving hij er tijdens de jukai-ceremonie uit handen van zijn leraar, zenmeester Nico Tydeman, de lekengeloften, intenties en voorschriften. Bij deze gelegenheid kreeg hij ook zijn boeddhistische naam, Taigu.

Het boek kan op deze website worden gedownload als pdf-bestand

In 2018 verscheen zijn boek De mannen achter De Standaard. Geschiedenis van een antirevolutionair dagblad. Dit boek is de eerste kritisch-historische monografie over het roemruchte partijdagblad, in 1872 opgericht door de gereformeerde voorman Abraham Kuyper en een groep vermogende geestverwanten. Het boek reconstrueert op basis van uitvoerig bronnenonderzoek wat zich, in weerwil van de historische overlevering, in werkelijkheid heeft afgespeeld achter de schermen van het dagblad in de eerste decennia van zijn bestaan.

Door de gevolgen van zijn ziekte heeft Jules te maken met een zeer beperkte energievoorraad en de noodzaak om veel te rusten. Hij leeft op zijn eigen tempo en verlaat slechts zelden zijn woonplaats Woerden.