Menu Sluiten

Onbegrepen symptomen van sarcoïdose verklaard

Leestip: in het decembernummer van SarcoScoop, tijdschrift van patiëntenvereniging Sarcoidose.nl: nieuwe oorzakelijke relaties verklaren eindelijk sarcoïdosevermoeidheid en andere onbegrepen symptomen van de ziekte. Zie mijn interview met sarcoïdosearts dr. Marc A. Judson uit Albany in de Amerikaanse staat New York.

Het interview staat op pagina 4 van SarcoScoop, dat vandaag bij de abonnees in de brievenbus is gearriveerd. Bij het tijdschrift zit, heel toepasselijk, de subliem geschreven, veertig pagina’s tellende brochure ‘Symptomen van sarcoïdose’. De meerderheid van de beschreven symptomen kan niet worden verklaard door de bekende granulomateuze ontstekingsreacties van de ziekte. De brochure, die al ruim een maand circuleert binnen Sarcoidose.nl, staat nog niet in het digitale folderrek op de website van de vereniging. Daarom hierbij alvast links naar brochure (pdf, 0,6MB) en artikel (pdf, 2,3MB).

In het artikel op pagina 10 van SarcoScoop worden drie nieuwe bestuursleden geportretteerd, onder wie de voorzitter, een Friese huisarts die zelf sarcoïdose heeft gehad. Twee van de drie nieuwe bestuursleden, onder wie de voorzitter, zijn na twee maanden helaas echter alweer bij de vereniging vertrokken.

Reageren