Recensie: levendig verhaal met veel nieuws over De Standaard

De eerste recensie van mijn boek De mannen achter De Standaard. Geschiedenis van een antirevolutionair dagblad (2018) is verschenen.

“De auteur biedt met deze geschiedenis van de eerste decennia van het antirevolutionaire dagblad De Standaard (1872-1943) veel nieuws,” schrijft historicus George Harinck, hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, voor NBD Biblion.

Oprichter en hoofdredacteur Abraham Kuyper (1837-1920) wist dankzij zijn “opmerkelijke journalistieke kwaliteiten” De Standaard in politiek Nederland algauw tot een invloedrijke krant te maken.

Harinck: “De auteur beschrijft de start en de eerste decennia van de krant op basis van uitvoerig bronnenonderzoek. Hij laat daarbij ook licht vallen op het feit dat een krant een onderneming is en dat met alleen een goede journalist een krant het niet volhoudt. De auteur geeft het volle pond aan de mannen achter de schermen, die in de schaduw van de hoofdredacteur de zaak organisatorisch en financieel draaiende moesten houden. De tegengestelde belangen en de conflicten in dit krantenbedrijf zorgen voor een levendig verhaal.”

Klik hier voor meer informatie over het boek op de website De-Standaard.nl.

Auteur: Jules Prast

Historicus, auteur, columnist en zenboeddhist. Werkte o.a. als hoofd persvoorlichting bij ABN AMRO Bank NV en als groepsdirecteur corporate communicatie bij Koninklijke Philips Electronics NV. Volledig en duurzaam arbeidsongeschikt als gevolg van de zeldzame chronische ontstekingsziekte sarcoïdose (ziekte van Besnier Boeck).

Geef een reactie