Jules Prast

www.julesprast.nl

Sarcoïdose

Opiaten onmisbaar tegen chronische pijn

Meer dan de helft van de sarcoïdosepatiënten in de Verenigde Staten heeft last van chronische pijn ondanks gebruik van opiaten en andere pijnmedicatie. Dit blijkt uit een onderzoek dat de Amerikaanse sarcoïdosestichting FSR heeft gehouden onder 2.700 respondenten.

“Het ziektebeeld van sarcoïdose en het grote aantal patiënten dat chronische pijnklachten ondervindt, maakt het mogelijk dat een aanzienlijk deel kampt met ongediagnosticeerde dunne vezel neuropathie,” zegt longarts dr. Dan Culver in een reactie op het onderzoek. Culver, een specialist op het gebied van sarcoïdose, is verbonden aan het ILD expertisecentrum van de Cleveland Clinic, een topklinisch ziekenhuis in Cleveland, Ohio.

Opiaten omvatten in Amerika het hele spectrum van morfinehoudende pijnmedicatie tot en met hard drugs zoals heroïne en fentanyl. Het vele gebruik en de sterfte door overdoses wordt door de gezondheidsautoriteiten gekwalificeerd als een crisis van epidemische omvang.

De Amerikaanse overheid is bezig veel striktere regels te verbinden aan de bevoegdheid van artsen om opiaten voor te schrijven. Hiertoe behoort ook Oxycodon (Oxycontin, Oxynorm), een veel gebruikte, sterke pijnstiller tegen chronische pijn. In Nederland valt Oxycodon onder de Opiumwet; het kan door artsen als pijnstiller worden voorgeschreven.

De publicatie van het onderzoek door de FSR lijkt bedoeld om te laten zien dat opiaten voor sarcoïdosepatiënten tot een onmisbare, medisch gerechtvaardigde vorm van pijnbestrijding behoren.


Meer informatie:

Het Engelstalige persbericht van de FSR vind je hier. Voor de website van de FSR (voluit: Foundation for Sarcoidosis Research) kun je hier klikken. Op Twitter kun je de FSR volgen onder @FdnSarcResearch.

Dr. Dan Culver wordt in 2020 voorzitter van de internationale vereniging van sarcoïdoseartsen WASOG (Twitter @Wasog), een positie die tot 2017 werd bekleed door prof. dr. Marjolein Drent, longarts bij het ILD expertisecentrum van het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Culver en Drent fungeren ook als leden van de wetenschappelijke adviesraad van de FSR.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén