Maskers voor snurkers

Slaapapneu komt zes keer vaker voor onder sarcoïdosepatiënten dan gemiddeld onder de bevolking.

Bij mensen met slaapapneu stokt tijdens de nachtelijke rust de ademhaling vele malen per uur. Hierdoor komen zij niet in een diepe slaap. Overdag zijn ze niet goed uitgerust en op den duur kan de ziekte vele lichaamsfuncties ondermijnen, waaronder de werking van het hart. Tijdige behandeling is dan ook van groot belang.

NOS Teletekst, 30 januari 2018

Snurken in bed kan een symptoom zijn van slaapapneu, maar lang niet alle snurkers hebben slaapapneu. De ziekte treft naar schatting twee tot drie procent van de Nederlandse bevolking, maar ongeveer zeventien procent van alle 5.000 tot 8.000 sarcoïdosepatiënten, zes keer meer dan het gemiddelde. Dit betekent dat er in Nederland 850 tot 1.350 patiënten met én sarcoïdose én slaapapneu rondlopen.

Door de toename van het lichaamsgewicht in de ontwikkelde wereld zien fabrikanten van medische apparatuur, zoals Philips, in slaapapneu een groeimarkt. Een elektrische pomp met een neusmasker, die de luchtwegen ’s nachts openhoudt en zo voorkomt dat de ademhaling stokt, is een veel gebruikt middel tegen slaapapneu.


Meer informatie over slaapapneu is te vinden op de website van de Nederlandse Slaapapneu Vereniging.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.