Jules Prast

www.julesprast.nl

Sarcoïdose

Sarcoïdose of berylliose?

Een van de mogelijke oorzaken van sarcoïdose zou langdurige blootstelling aan bepaalde metalen kunnen zijn, zoals beryllium, aluminium of zirconium, schrijft het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein in een brief waarin het een onderzoek aankondigt naar de relatie tussen metaalblootstelling en sarcoïdose.

Beryllium, aluminium en zirconium zijn metalen die bijvoorbeeld in de metaalindustrie, luchtvaartindustrie en elektronica-industrie worden gebruikt. In Nederland wordt hierop bij sarcoïdosepatiënten niet standaard getest. In Duitsland is uit een onderzoek gebleken dat er bij zes procent van de sarcoïdosepatiënten overgevoeligheid voor beryllium bestaat, aldus de brief.

Patiënten die tussen 2005 en 2017 in het St. Antonius Ziekenhuis met sarcoïdose zijn gediagnosticeerd, krijgen deze brief met een uitnodiging voor deelname aan een wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek gaat uit van het sarcoïdose-expertisecentrum in het ziekenhuis.

Sarcoïdose en berylliose kennen beide niet-verkazende granulomen. Dit bemoelijkt een juiste diagnose. Bij sommige patiënten kan in plaats van sarcoïdose mogelijk de diagnose chronische berylliumovergevoeligheid (berylliose) worden vastgesteld. Wanneer berylliumovergevoeligheid een van de oorzaken van sarcoïdose zou blijken, dan is het uiteraard belangrijk dat patiënten niet meer met dit metaal in aanraking komen.

Klik hier voor de brief van het St. Antonius Ziekenhuis met informatie over de opzet van het onderzoek.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén