Jules Prast

www.julesprast.nl

Zen & Boeddhisme

Wanneer leefde de Boeddha?

Een Britse archeoloog haalde op 1 december het dagblad The Guardian. Hij heeft in Nepal een gedenkteken uitgegraven aan de geboorte van de Boeddha. Het is uit de zesde eeuw vóór onze jaartelling.

Nou en? Je hoort het menig boeddhist denken. Maar de Britse archeoloog kent zijn vak. Wetenschappers denken anders over de sterfdatum van Gautama dan veel boeddhisten. Deze datum is steeds vroeger komen te liggen. Theravadins laten de Boeddha traditioneel sterven in 544 of 543. In de wetenschap was deze theorie al als onhoudbaar beoordeeld en de sterfdatum verschoven naar omstreeks 486. Maar ook dit kwam weer ter discussie te staan en het overlijden van de Boeddha werd gedateerd ergens tussen 405 en 261. De archeologische vondst in Nepal plaatst de Boeddha weer terug in de tijd.

Het vermoedelijke jaar van de dood van de Boeddha bepalen is een kwestie van optellen en aftrekken, op basis van een complex aan interpretaties van historisch bewijsmateriaal. Ik ga hier niet alle theorieën uit de doeken doen, maar sluit een link bij naar The Guardian en een stukje uit een encyclopedie van het boeddhisme uit 2004, dat de de verschillende theorieën over de data van het leven van de Boeddha beknopt uitlegt.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén