Jules Prast

www.julesprast.nl

Gemengde berichten

Nederduitser in Nederduitsland

Gedachten over ons Duitse achterland na een verblijf van vijf dagen in de Harz

Er is veel meer dat ons verbindt dan wat ons scheidt. Duitsland is een groots land met een rijkdom aan natuur en cultuur. Onze taal ligt zo dicht tegen de Duitse aan dat je het, eenmaal daar, moeiteloos oppakt. Duitsland maakt zichzelf uit diepe overtuiging politiek ondergeschikt aan Europa, ook om het verleden nooit te laten wederkeren.

Bij mijn thuiskomst voel ik mij Nederduitser in Nederduitsland; economisch zijn wij al een extra bondsstaat. We hebben een geïntegreerd Duits-Nederlands legerkorps dat de weg wijst voor de toekomst van onze territoriale verdediging.

In een Europa van regio’s schurken wij vanzelf tegen onze buurman en partner aan. Dat is de huidige realiteit en zal des meer zo zijn voor onze kinderen, die maar heel goed de Duitse taal moeten leren spreken.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén