Jules Prast

www.julesprast.nl

Sarcoïdose

Experimenteel medicijn tegen sarcoïdose in de versnelling

Goed nieuws voor sarcoïdosepatiënten met dunne vezel neuropathie. ARA 290, een experimenteel medicijn dat in Nederland en elders op proefpersonen wordt getest, lijkt ook chronische vermoeidheid te verminderen. Het middel wordt ontwikkeld om neuropathische pijn te doen afnemen en beschadigde dunne zenuwvezels opnieuw te laten aangroeien

sarcoscoop_2014_nr4Algemeen directeur dr. Anthony Cerami van het Amerikaanse biotechbedrijf Araim, rapporteert over de resultaten van de proefnemingen tot dusver in het decembernummer van SarcoScoop, het magazine van de Sarcoïdose Belangenvereniging Nederland.

Sarcoïdose is een weinig voorkomende ontstekingsziekte van het immuunsysteem. Chronische vermoeidheid is een van de meest voorkomende symptomen bij mensen met deze ziekte.

Doorbraak
Meer dan 60 procent van sarcoïdosepatiënten kampt met dunne vezel neuropathie, dat zenuwpijn, duizeligheid, droge ogen, hartkloppingen en andere klachten kan veroorzaken. Tot dusver is dunne vezel neuropathie moeilijk objectief vast te stellen.

Wetenschappelijke experimenten met ARA 290 laten echter zien dat het hoornvlies in het oog (de cornea) een goede graadmeter is voor de aandoening. In het vraaggesprek met SarcoScoop spreekt dr. Cerami over deze bevinding als een ‘doorbraak’ in het ontwikkelen van een klinisch diagnostisch protocol voor dunne vezel neuropathie.

Beoordelingsproces bekort
Ander goed nieuws is dat de Amerikaanse toezichthouder FDA onlangs heeft besloten aan ARA 290 een speciale status (‘fast track’) toe te kennen, bedoeld om het beoordelingsproces te bekorten en een medicijn eerder bij de patiënt te kunnen krijgen.

Bij de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA in Londen loopt een aanvraag om het middel op te nemen in het programma 20/20, twintig nieuwe geneesmiddelen in 2020. Ook dit zou het goedkeuringsproces kunnen versnellen.

Lees het hele interview hier

Leden van de Sarcoïdose Belangenvereniging ontvangen SarcoScoop ieder kwartaal thuis in de bus. Ook lid worden? Klik hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén