Menu Sluiten

Onvoldoende voor Logeion

Edwin van de Haar en Ron van der Jagt hadden hun dag niet toen ze namens Logeion het artikel schreven ‘Voorlichters zijn vooral een zegen voor de media’

Als lid van Logeion verwacht ik meer van mijn beroepsvereniging. Bijvoorbeeld dit: “Wij nemen de signalen uit het veld serieus. We monitoren klachten over voorlichters en bespreken deze met onze leden. We doen jaarlijks onderzoek naar de kwaliteit van voorlichters in de beleving van hun klanten, waaronder de media. We maken een ranglijst van meest en minst gewaardeerde organisaties, inventariseren best practices en gaan op basis van de uitkomsten de dialoog aan met onze stakeholders.”

Zo creëer de context waarbinnen je zinvol uitspraken kunt doen wanneer je je wilt verweren tegen klachten die in het openbare domein zijn geuit.

Goede voorbeeld
Wat er nu ligt is een pleidooi voor wederzijds begrip. Niet zonder waarde, maar de vereniging die professionalisering en accountability hoog in het vaandel voert, zie ik zelf niet het goede voorbeeld geven.

Ik ben zelf persvoorlichter geweest en heb leiding gegeven aan persvoorlichters. Het is een vakgebied bomvol uitglijrisico’s dat bij voortduring vraagt om context om excessen te voorkomen. Zelfonderzoek en kwaliteitsbewustzijn zijn, zeker ook op dit vakgebied, een must die echter vaak node wordt gemist.

Daar zou een zichzelf respecterende beroepsvereniging bij horen aan te haken. De reactie die nu gegeven is, dekt de issues teveel toe. Daar hoor je in het transparantietijdperk niet mee weg te komen. Wat mij betreft onder de maat: een onvoldoende voor Logeion.


Klik hier voor het artikel ‘Voorlichters zijn vooral een zegen voor de media’

Reageren