Menu Sluiten

De lessen van de Rabobank

Matiging en wijsheid is wat te vaak ontbreekt in de positionering van bedrijven

Elsevier wijdt deze week vijf pagina’s aan de jarenlange opbouw van de structurele en culturele problematiek die nu bij de Rabobank aan het daglicht is gekomen (‘Zo braaf is Rabo dus niet’, p. 49-53).

Leg daar nu eens naast de reconstructie van de bekroonde positioneringscampagne met Jochem de Bruin in de Volkskrant van woensdag 6 november.

Wat ik zie is de zelfoverschatting van het reclamebureau dat denkt de essentie van de bedrijfscultuur te begrijpen. Het gebrek aan benul van wat er werkelijk in de schoot van een organisatie omgaat. De naïeve hypotheses over wat communicatie kan bijdragen aan een veranderingsproces.

Ik weet het, een zekere ‘stretch’ kan een communicatiecampagne spannend maken. Maar al te vaak echter worden de schaduwzijdes van de organisatie niet voldoende verdisconteerd in de beoordeling of spannend ook wijs is. Als je niet het zwaard wilt creëren waar je later invalt, dan is matiging een groot goed.

Het kalf is verdronken, de put wordt gedempt. Gelukkig maar dat perceptie geen werkelijkheid is, maar gewoon: perceptie.

Reageren