Jules Prast

www.julesprast.nl

Sarcoïdose

Interacties met infliximab

Er zit een lek in de medicijnregistratie zolang de systemen van apotheken en ziekenhuizen niet op elkaar aansluiten.

De Volkskrant meldt vandaag het volgende:

Dit artikel gaat over kanker, maar het probleem strekt zich uit tot meer ziektes.

Toen ik in het ziekenhuis voor sarcoïdose behandeld werd met het ‘dure medicijn’ infliximab (Remicade), meldde ik dit zelf bij de apotheek. Daar kon men wel een aantekening maken in mijn dossier, maar over interacties met andere medicijnen kon men niets zeggen omdat infliximab niet in het computersysteem zit.

Het is dat ik tijdens mijn infuusbehandeling met Remicade bij een longarts in het ziekenhuis zelf het onderwerp griepprik aansneed. Deze zei: er moet tien dagen zitten tussen een infliximab-gift en een griepvaccinatie, anders werkt de laatste niet. En u moet twee griepinjecties met enkele weken tussenpozen krijgen, want eentje bouwt te weinig antistoffen op door de inwerking van infliximab op het afweersysteem. Dit alles was bij de huisarts niet bekend.

Mocht je als chronische patiënt ondanks een vaccinatie onbeschermd zijn tegen griep, dan kan het verkeerd met je aflopen wanneer het virus vat krijgt op jou met je onderliggende ziekte en een verzwakt immuunsysteem.

Dingen om rekening mee te houden, zeker nu de tijd voor de griepinjectie weer op aanbreken staat. Zolang dit niet beter is geregeld tussen zorgaanbieders en in de voorlichting aan de betrokken patiënten, kun je beter zelf het zekere voor het onzekere nemen en veel vragen stellen aan je behandelaars.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén