Jules Prast

www.julesprast.nl

Voorlichting & Communicatie

Voorlichtershumor is gevaarlijk op Twitter

Afgelopen week verwierf een Mexicaanse aandeelhouder een groot belang in het Nederlandse KPN, tot ongenoegen van het bestuur van het telecombedrijf. Het waren drukke dagen voor de onderneming, en niet in de laatste plaats voor de afdeling persvoorlichting.

Die moest de media te woord staan over de strijd om de zeggenschap over KPN.

Maryse Ducheine, het hoofd van die afdeling, twitterde aan het einde van een drukke week dat ze met haar collega-voorlichters in een café zat uit te puffen. Vrolijk twitterde ik aan haar terug: “Toch mooi een stabiele aandeelhouder erbij. Kom daar maar eens om in deze tijd van afnemende beleggerstrouw ;-)”.

Voorlichtershumor. Per slot van rekening heb ik jarenlang Maryse’s functie gehad bij ABN Amro, in een tijd dat zij nog als verslaggever op de economieredactie van het NOS Journaal werkte. Daar kennen we elkaar van.

Maar op Twitter kun je niet altijd goed zien wie nu precies wat tegen wie zegt. Zo kon het gebeuren dat mijn bericht in het Financieele Dagblad ten onrechte aan haar werd toegeschreven in een artikel over de toekomst van KPN met zijn nieuwe aandeelhouder aan boord. Op verzoek van het bedrijf zette de krant de zaak een dag later recht in een erratum. Hier de beide artikelen.

De moraal van het verhaal: voorlichtershumor kan gevaarlijk zijn in het openbare kanaal van Twitter. Het is beter elkaar in voorkomende gevallen ‘direct messages’ te sturen; die kunnen niet door derden worden meegelezen. Zo verklein je de kans op misverstanden in de krant.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén