Menu Sluiten

Gebruikte Willem Alexander prednison?

De bekendste patiënt met de onbekende ziekte sarcoïdose is in Nederland wel Prins Willem Alexander.

In april 1999 maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat de prins enkele jaren aan een milde vorm van de ziekte sarcoïdose had geleden.

Bij een duikkeuring in 1991 stond op zijn longfoto een groot aantal vlekken, aldus De Volkskrant indertijd. Via een biopsie werd aan de hand van een stukje longweefsel de diagnose gesteld.

Soms hoor je mensen zeggen dat de prins er als student wat corpulent uitzag vanwege de ontstekingsremmer prednison die hij zou hebben gebruikt. Volgens de mededeling van de RVD in 1999 is hij evenwel vanzelf genezen, zonder medicijnen te gebruiken.

Het is te hopen dat het voor de vandaag 45 geworden kroonprins hierbij blijft. Veel patiënten hebben sarcoïdose in een tijdelijke, milde vorm. Eenmaal opgetreden blijft de onderliggende afwijking van het immuunsysteem echter latent in het lichaam aanwezig. Bij een kleine minderheid (minder dan vijf procent) vlamt de ziekte-activiteit later in het leven weer op. Chronische sarcoïdose kan iemands conditie lelijk ondermijnen. Dat wens je niemand toe, zeker niet het (toekomstige) staatshoofd.

Update d.d. 1 oktober 2012:
Prins Willem Alexander opent op 31 oktober 2012 het Sarcoïdose Centrum in het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum
Klik hier voor meer informatie

2 Comments

 1. Marc Potma

  Nee, dat wens je inderdaad niemand toe.

  Sarcoidosis heeft ook mijn leven beïnvloed. Ik heb ook een milde vorm gehad. Het heeft het verkrijgen van een medical voor het behalen van een vliegbrevet erg vertraagd. De ziekte is gewoon nog redelijk onbekend. Er is vooral niet veel bekend over de lange termijn effecten.

  Maar dat valt uiteraard helemaal in het niet als je het vergelijkt met wat Bernie Mac, een bekend Amerikaans acteur, is overkomen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Bernie_Mac

  Ik geloof dat Gerard Kemkers ook een sarcoidosepatient is (geweest).

 2. jean biesmans

  ik heb sinds 1973 sarcoïdose , maar pas in 2008 medicijnen gekregen methtrexaat en prednison en nu sinds 2011 aan de remicade. dat krijg je als een ziekenhuis je ziekte verwaarloosd,
  want ook in 1991 na open longbiopsie waren er al medicijnen maar niet gekregen

Reageren